Biografie Ilse Joustra

Ilse Joustra (1966), eigenaresse van bureau Maìs, koos jaren geleden voor de zorg en is inmiddels een “ouwe rot in het vak”. Haar enorme interesse voor mensen en het verhaal achter het verhaal hebben haar doen besluiten te kiezen voor Verpleegkunde, wat ze een bijzonder vak vindt: “Het is mooi dat je een grote betekenis kunt hebben in het ziek-zijn van anderen en dat je iets voor hen kunt betekenen.” Ilse Joustra

Opleiding

Haar loopbaan in de zorg is begonnen met Verpleegkundige A in Nij Smellinghe te Drachten. Naast deze in-service opleiding heeft ze veel bijscholingen en cursussen gevolgd op zorggebied. Ze heeft dan ook erg veel ervaring in het vak: “Ik ben jarenlang werkzaam geweest als allround verpleegkundige, zowel in ziekenhuizen, thuiszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en de terminale zorg. Ik heb aan het bed gestaan en leiding gegeven.”

Kennis delen

In 2005 besloot ze dat ze nog een stap verder wilde: “Omdat ik mijn kostbare kennis wil doorgeven, ben ik verpleegkundig docent geworden.” Een aantal jaren daarna richtte ze Verpleegkundig Trainingsbureau Maìs op.

Out of the box

Wat Ilse belangrijk vindt in haar lessen is het “niet denken in standaarden”. Ze wil voorkomen dat haar cursisten met oogkleppen op gaan werken: “Het “wij doen het altijd zo” vind ik verschrikkelijk, want iedere cliënt is anders. We moeten af van de standaarden!” Daarnaast is Ilse flexibel in haar lessen: met overleg is eigenlijk alles mogelijk. Per les kijkt ze waar de vraag ligt en welke kennis er ontbreekt. Aan de hand daarvan bepaalt ze hoe de les gaat verlopen. Kortom, bureau Maìs levert maatwerk!